"CALITATEA 
          ESTE MISIUNEA NOASTRĂ"

                LICEUL TEORETIC „TRAIAN” CONSTANŢA
           Liceul Teoretic Traian Constanța a luat ființă în anul 1977, funcționând ca Grup Școlar Industrial, în perioada 1977-1990, având clase cu profil mecanic pentru liceu și școală profesională. Din ianuarie 1990, în urma dorinței elevilor și a părinților acestora și conform deciziei colectivului de profesori  și aprobării Ministerului Învățământului, s-a transformat în liceu teoretic.

În prima etapă a liceului - cea de liceu industrial - elevii cei mai bine pregătiți au concurat și obținut rezultate notabile la concursurile pe meserii; s-au obținut și locuri onorabile la concursurile școlare pe discipline, faza județeană ( numeroase premii  sau mențiuni)  sau națională    ( ex. 1982 - faza națională -  locul I la limba română, locul I la limba franceză).

După 1990 premiile și mențiunile la concursurile pe discipline devin din ce în ce mai numeroase.  Dintre rezultatele obținute la fazele naționale amintim: mențiuni( 1995 - limba franceză; 1996 - 2 mențiuni la biologie;       1997 - 2 mențiuni la biologie; 1998 - mențiune geografie - locul II filosofie -; 2001 - mențiune limba engleză;       2002- mențiune limba franceză; 2003- mențiune limba franceză- mențiune geografie; 2004- mențiune limba franceză, mențiune geografie; 2005 - mențiune geografie, mențiune fizică; mențiune chimie și limba franceză, premiul II și mențiune la geografie la faza națională din 2009),  mențiunea onorifică de la concursul de cercetare spațială A.M.E.S., participarea la faza națională a Olimpiadei de matematică aplicată Adolf Haimovici și Concursul Național “Ștefan Procopiu”, premii și medalii la Concursul Internațional INFOMATRIX, premii la fazele locale și naționale ale concururilor de informatică AcadNet, CIA-concurs de informatică aplicată.

În anul 2002 a fost înființat Clubul Antidrog  al elevilor Liceului Teoretic Traian, cu statut de cerc educativ. S-au încheiat parteneriate cu Ministerul Justiției, diferite ONG-uri( ARAS, Asociația ”Speranța”) , cu Direcția Județeană de Sănătate Constanța.

În anul 2004 liceul nostru a realizat două proiecte: „Youth in Europe” (Tineri în Europa) - având ca școală parteneră Școala din Linz (Austria) și a ”Health Environment for youth”(Un mediu sănătos pentru tineri) (având ca parteneri Facultatea de Științe Naturale-Univ. Ovidius Constanța și Asociația ”NOESIS” din Palermo, Italia). Aceste proiecte s-au desfășurat cu ocazia ”Primăverii Europene”.

Un proiect important derulat în cadrul Liceului Teoretic „Traian” Constanța a fost  Proiectul școlar Comenius 1 ”Femeia în Europa”( august 2001 - iunie 2002 - în liceu, mai 2002 – Italia, Liceul ”ITCG Florimonte ” din Sessa-Aurunca). Ariile tematice atinse de proiect au fost diverse: cultură, arte, istorie, folclor, tradiții etc.

În anul 2002 Liceul Teoretic Traian a devenit Academie locală în cadrul Programului Cisco Networking Academy.

Din 2005, Liceul Teoretic Traian este Școală ENO (care presupune conștientizarea problemelor legate de mediu).

Una dintre cele mai importante realizări ale noastre, din punct de vedere al impactului mediatic, dar și al persoanelor implicate, este Festivalul Național de scutmetraj pentru liceeni, numit inițial  Festivalul „Spune NU violenței în școli”; ulterior, Festivalul a primit numele de FILMMIC, se află la a IX a  ediție și se poate spune că a implementat un nou concept, acela de ”educație prin film”.

Începând din anul școlar 2014 se desfășoară în unitatea noastră proiectul educațional Școala de Vară ”Traian Summer Camp”, iar în anul școlar 2015 a fost demarat proiectul ”Multiculturalitate în spațiul dobrogean- Suntem aici, suntem dintotdeauna”.